ראיון עם מייסד אאא – אברהם קורנפלד

בדצמבר 2011 יצא אתר חדש לאוויר העולם בשם "אאא". האתר הוא חנות פונטים משוכללת ונוחה לשימוש מבית היוצר של אברהם קורנפלד - מעצב, מתכנת, טיפוגרף וצלם. הפונטים נוצרו ע"י אברהם ועוד כמה מעצבים מוכשרים. מבחינה פונקציונלית יש שם את כל מה שהייתם רוצים מחנות פונטים: דוגמאות, גדלים, המלצות הגשה, פונטים לועזיים מומלצים, וכן התייחסות נרחבת לגרסת הרשת של הגופנים, הכוללת הדמיה חיה, גדלים אופטימליים ועוד. אם החנות לא מספיקה לכם - יש גם בלוג מרהיב ובו מאמרים בנושא טיפוגרפיה ועיצוב.

במקום לכתוב פוסט סקירה על האתר - כאלו יש כבר הרבה - החלטנו לקיים ראיון עם אברהם בדגש טיפוגרפי.

אאא - צילום מסך מתוך האתר
אאא - צילום מסך מתוך האתר

מתי התחלת ליצור אותיות באופן מקצועי?

עוד מגיל צעיר נחשפתי לעולם הזה דרך אבא שלי שעסק בכתיבת סת"ם. הוא לימד אותי את הקליגרפיה המדויקת של ספרי התורה. ואז שמתי את זה בצד לכמה שנים, עד שבזמן לימודיי בשנקר עם העיסוק הסטודנטיאלי האינטנסיבי בעיצוב הכל התחיל לחזור אלי. בזמני הפנוי התחלתי לעצב מערכי אותיות עבריות. לקחתי השראה מכל מה שעניין אותי באותה תקופה וכשסימתי גופן שלם הנחתי אותו במגירה. עם הזמן השתכללתי והשתפרתי.

מדוע בחרת לגבש במה אחת לכמה מעצבים במקום למכור רק את הפונטים שלך?

מכיוון שטיפוגרפיה זאת אחת האהבות הגדולות שלי רציתי לייצר במה לטיפוגרפיה עברית שמעודדת יצירת אותיות עבריות חדשות. הדרייב שלי מונע מתוך רצון לאפשר לכלל המעצבים בארץ גישה אל גופנים מצוינים ועצמאיים בדגש על איכות.

האם מעצבים מרוויחים יותר כשהם מוכרים את הפונטים שלהם דרך אאא מאשר בערוצים אחרים (למשל, פונטביט או מאסטרפונט)?

אני לא יודע מה אנשים חושבים שאפשר להרוויח מתחום נישתי כל כך כמו עיצוב פונטים בעברית. אבל כולם פה מתוך אהבה לדבר. התשוקה לטיפוגרפיה ולאות העברית היא שהביאה את המעצבים לקחת חלק באאא. התמורה האמיתית היא שהמעצב זוכה לחשיפה מצויינת ויודע שהגופן שלו נמצא במקום ייחודי שמכבד את האות העברית.

תערוכת בוגרים 2010 מכללת הדסה עיצוב תעשייתי מכליל
הזמנה לתערוכת בוגרים במכללת הדסה. עיצוב ופונטים: אברהם קורנפלד

בראיון שעשית עם יובל סער סיפרת על כך שאתה יוצר פונט לכל עבודה כדי לשמור על ייחוד ויזואלי. האם באמת יצרת פונט מיוחד לכל עבודה גרפית שעשית?

לפרוייקטים גדולים כן. לפחות משתדל. אני מנסה ליצור בכל פרוייקט עולם ויזואלי חדש וייחודי. הגופן עוזר לי לפתח את השפה הגרפית של הפרוייקט, והפרוייקט נותן לי השראה לעיצוב של הגופן.

עכשיו כשהתחלת למכור את הפונטים שלך - האם זה פוגם לדעתך בייחוד של העבודות הגרפיות שלך?

גרסאות הגופנים שאיתם עבדתי בפרוייקטים שלי שונים מאלה ששיחררתי באתר אאא. כלומר הגופנים המשיכו להתפתח ולהשתנות עד לשלב הסופי שלהם שנמצא באאא.

האם בסופו של דבר כל הגופנים שיצרת יעמדו למכירה? (מאוד אהבתי את דתלש)

(תודה). אני עובד כל הזמן על כמה גופנים במקביל. רק כשאני שלם עם גופן ומרגיש שהוא מצדיק את הקיום שלו אני משחרר אותו לאויר העולם.

פונט אטלס של אברהם קורנפלד
פונט אטלס של אברהם קורנפלד

בתמחור גופני הרשת יש שילוב קצת מוזר בין תמחור מבוסס צפיות (המאפיין שירותים מבוססי מנוי כמו typekit) לבין תמחור מבוסס גופן (המאפיין חנויות בהן ניתן להוריד את גופן הרשת, כמו למשל באתר fontfont), מהי הסיבה להחלטה זו?

לקחנו מודל מכירה נפוץ, בו משתמשים myFonts למשל. השימוש בגופן מוגדר לכמות צפיות המתאים לאתרים קטנים ובינוניים. אתרים גדולים בעלי תנועה גדולה זקוקים לרשיון אחר. יש בכך הגיון שיהיה תמחור שונה עבור אתר פורטפוליו או עבור אתר עצום כמו Ynet.

מדוע אין שיוך ברור בין הפונט ליוצרו באאא? האם מדובר בהחלטה מכוונת?

התחום הזה כל כך נישתי וכולם יודעים מי עיצב מה. אנחנו מעדיפים לא לנפנף בשמות שלנו בענק כי בסופו של דבר אנחנו רוצים שיקנו את הפונט בגלל שהוא טוב ולא כי חתום עליו איזה שם.

מה היית אומר שאתה יותר: מעצב, מתכנת, טיפוגרף או צלם? (תשובה באחוזים, אם אפשר (-:)

זה כל כך דינמי. לפעמים זה יכול לעייף לעבור בין התחומים במקביל אבל קשה לי לוותר על אף אחד מהם.

תגיות:, ,

תגובות

נעול לתגובות.